Ta hand om kroppen – spara pengar  

En stel och öm kropp kan behöva tas om hand av en naprapat, massör eller kiropraktor – något som kommer märkas i plånboken. Det finns dock många förebyggande åtgärder man kan göra för att ta hand om sin kropp, som ofta gör att man slipper olika typer av problem – och därmed sparar pengar.  

 

Nedan följer några bra tips som dock inte bara kommer spara pengar, utan också ge dig en starkare och friskare kropp.  

 

Styrketräna på gym  

Nej, styrketräning på gym är enligt alla inte det roligaste som finns. Det tar tid innan man märker av några resultat och det gör att många ger upp alldeles för tidigt. Det finns dock mängder av fördelar med att styrketräna på gym regelbundet – inte minst det faktum att kroppen blir starkare och friskare och att all tänkbar utrustning finns att tillgå.   

Med det kommer bland annat en bättre hållning vilket kan förebygga problem som annars hade behövt till exempel en naprapat för att bli av med. Det är dock oerhört viktigt att inte ta i för mycket i sin träning, speciellt för den som är nybörjare. Låt det ta sin tid, annars finns en risk för skador och besvär ändå.  

 

Naprapat sjukymnast

Övningar hemma  

Vill du inte träna på gym går det lika bra att göra övningar hemma. Det finns faktiskt mycket man kan göra helt utan redskap och som är ett utmärkt första steg för att bara komma igång. Det kan dock vara en fördel att så småningom köpa enklare utrustning så som hantlar, träningsband, kettle bells och så vidare, för att få till en mer varierande träning.  

Hur vet man då vilka övningar man ska göra och hur dessa utförs på bästa sätt? Till det finns internet som en hjälpande hand – här finns både träningsvideos och mängder av bloggar och andra sidor med tips och instruktioner för olika hemmaövningar.  

 

Stretcha 

Oavsett om du väljer att träna på gym eller hemma bör du lägga lika stort fokus på rörlighet som på själva styrkan. Det är något som många hoppar över – och även det som orsakar många av problemen, där det som tidigare nämnt kan behövas en naprapat eller annan yrkeskunnig för att bli av med dom.  

För ökad rörlighet finns många bra övningar men kanske viktigaste av allt är att stretcha ofta. Handen på hjärtat – hur ofta stretchar du i samband med ett träningspass? Du kanske inte behöver göra det precis varje gång men gärna ett par gånger i veckan. När du väl fått rutin på det kommer du garanterat att märka skillnad i kroppen. Väl värt att offra några minuter på! 

 

All träning är förebyggande  

Dom flesta problem som orsakar en öm, stel eller smärtande kropp kan förebyggas av träning. Det handlar såklart inte bara om att spara pengar på att slippa gå till en naprapat eller massör, utan också om att ta hand om sig själv och sin kropp.  

Skulle du behöva besöka en naprapat någon gång är det inte dessutom oväntat om denne kommer rekommendera olika tränings- och stretchövningar för att i framtiden förebygga det problem som du sökt hjälp för.